Austin Mini Moke


Kenmerken

Merk
Austin
Model
Mini Moke
Carrosserie
Cabriolet

Tellerstand
13816 kilometers
Conditie
Exceptional
Referentieno.
0000626
Kleur
Rood
Kleur interieur
Wit
Bestuurderszijde
Links
Motorinhoud
998 cc

Transmissie
Handgeschakeld (4 versnellingen)
Vermogen
35 pk
Brandstof
Benzine


Specifiek

De Austin Mini Moke aangeboden door Classic Park is een laat exemplaar uit 1993, gebouwd in Portugal door het Italiaanse Caviga dat in 1990 de productierechten van MG Rover had gekocht. De Portugese Moke’s hadden aan de achterzijde een afsluitbare bak (de omschrijving “kofferruimte” is in dit geval overdreven). Deze latere modellen hebben ook een beduidend steviger Roll-Cage (veiligheidskooi). Caviga bouwde slechts 1.500 Moke’s. Deze mooi onderhouden Mini Moke heeft 13.800 km gereden en is momenteel voorzien van een Spaans kenteken.


Algemeen

De Mini Moke (1964-1993) is gebaseerd op de, door Sir Alec Issigonis ontworpen, Mini van de British Motor Company (BMC). “Moke” is archaïsch dialect voor ezel. De Moke is onder diverse namen op de markt gebracht zoals: Austin Mini Moke, Morris Mini Moke en Leyland Moke.

Het oorspronkelijke ontwerp was bedoeld als een licht militair voertuig in de stijl van de Amerikaanse Jeep. Door de kleine wielen en de geringe rijhoogte bleek het echter een onpraktische off-road wagen. Alleen de Royal Navy had interesse voor gebruik op vliegdekschepen. Men besloot toen de Moke aan te bieden als goedkope en makkelijk te onderhouden personenwagen voor lichte commerciële toepassingen, o.a. op boerderijen. Uiteindelijk behaalde de Moke als strand-buggy zijn grootste successen en werd een ware cultwagen in menig tropisch resort in de Cariben. In Macau was de Moke enige tijd het officiële transportmiddel van de lokale politie. Ook figureerde de auto in een aantal James Bond films en de Gendarme komedies van de Franse acteur Louis de Funes.

De originele Moke was alleen verkrijgbaar in spruce-green (dennengroen), had dezelfde motor, transmissie en ophanging als de Mini Van en werd gebouwd in Birmingham (UK, 1964-1968), later ook in Australië (1966-1981) en Portugal (1980-1993).
In eerste instantie waren passagiersstoelen, handgrepen, verwarming, ruitenwissers en een afneembare canvas top optioneel. De eigenaren moesten deze zelf monteren. De basis prijs voor de Mini Moke was £ 405.

Australische Mokes werden naar vele landen geëxporteerd. Vanaf 1975 werd een pick-up versie geproduceerd met aan de achterzijde een, als bed te gebruiken, klep van 1,45 x 1,50 meter en een canvas doek waarmee de cabine afgedekt kon worden.

Mini Mokes rijden nog steeds rond in Victoria, de hoofdstad van de Seychellen, waar ze populair zijn bij toeristen.
Begin jaren ’70 was een Mini Moke het eerste gemotoriseerde voertuig op het eiland Pitcairn en was daarmee het meest afgelegen wagen op aarde. Als we de verhalen mogen geloven, bleef de Moke het enige voertuig van het eiland en liep tot minstens 1988.

De Mini Moke bleek ook een goed om te bouwen voor gebruik op de spoorrails. De Tasmaanse spoorwegen hadden 16 Mokes met hard dak. Deze werden gebruikt voor inspectie en onderhoud aan het smalle spoor.

De originele Mini Moke was nooit verkrijgbaar als “kit car”, maar omdat Mini-onderdelen ruim voorhanden zijn, hebben veel bedrijven kopieën van het wagentje gemaakt. Een Australisch bedrijf lanceert in 2016 de New Moke, voor de goedkoopste uitvoering zal 23.000 AUD (€ 15.700) worden gevraagd.
Deel deze pagina

Deel deze pagina

Stuur deze pagina door naar een partner of vriend:
Of kopie

De Austin Mini Moke

Leuke Mini Moke uit 1993!


Verkocht

Renald van Dijke

Uw Classic Park contactpersoon
0411 60 5000

Ervaar het zelf

Maak een afspraak en bekijk de Austin Mini Moke van dichtbij! Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen met u contact op voor een afspraak.

Verstuur