Maserati Khamsin


Kenmerken

Merk
Maserati
Model
Khamsin
Carrosserie
Coupé

Tellerstand
83202 kilometers
Referentieno.
0000762
Kleur
Bruin
Kleur interieur
Beige
Bestuurderszijde
Links
Motorinhoud
4930 cc

Transmissie
Handgeschakeld
Vermogen
320 pk
Brandstof
Benzine


Specifiek

Deze door Classic Park Khamsin met chassisnummer 392, is één van de latere van de in totaal 435 gebouwde exemplaren. De carrosserie is uitgevoerd in de kleur 'rame' (koper) met ivoorkleurig leer. De bagageruimte kan worden afgedekt met een fabrieksorigineel rolzeiltje ('rollo'), dit is een uiterst zeldzame fabrieksoptie.
De historie is volledig bekend:
De auto werd in augustus 1980 gebouwd en geleverd aan de Maserati-dealer in Lecce in Zuid-Italië. Deze zette de auto pas in 1983 op kenteken en verkocht hem in 1984 aan de firma Autosport in Bologna. In 1985 werd hij opnieuw verkocht, nu aan een privépersoon in Castelfranco Emilia die hem in 1991 over deed aan zijn zoon. In 2000 kwam de auto naar Nederland, waar hij tot eind 2013 in handen was van dezelfde eigenaar die de auto veelvuldig gebruikte bij nationale en internationale evenementen van de Maserati Club. Sindsdien is de auto spaarzaam gebruikt door de huidige eigenaar.

De Khamsin is in volledig originele staat met 'matching numbers' en nooit volledig gerestaureerd. Wel is hij circa 10 jaar geleden in de originele kleur overgespoten door een gespecialiseerd bedrijf in Italië. Hiervan is een fotoreportage aanwezig. Bij deze gelegenheid werd ook het interieur opgefrist. Verder is altijd zeer uitvoerig onderhoud gepleegd en zijn reparaties uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven. In de afgelopen jaren zijn onder meer de cilinderkoppen, de versnellingsbak, het differentieel samen met het subframe en delen van het hydraulisch systeem gereviseerd. De auto is voorzien van een RVS uitlaatsysteem, dit is de enige niet-originele modificatie. De staat van onderhoud maakt dat de wagen erg betrouwbaar is en zonder meer geschikt voor lange ritten.

Deze Khamsin rijdt zeer goed en maakt een fantastisch geluid, is zeer comfortabel en ook naar huidige maatstaven nog serieus snel. De remmen zijn zeer krachtig, veel beter dan van welke sportwagen dan ook uit die tijd. De koppeling is hydraulisch bekrachtigd en daardoor zeer licht bedienbaar. Hierdoor is filerijden geen enkel probleem, in tegenstelling tot de meeste vergelijkbare auto's uit die periode.
De airco is in het verleden geschikt gemaakt voor modern koelmiddel en functioneert uitstekend.
De auto is circa 2 jaar geleden voorzien van nieuwe originele Michelin XWX banden, daarmee is slechts enkele duizenden kilometers gereden. De originele magnesium(!) Campagnolo-velgen zijn in uitstekende staat. Het originele instructieboek, de gereedschap-set en het reservewiel zijn aanwezig alsmede een zeer uitgebreide onderhoudshistorie.


Algemeen

De Maserati Khamsin werd ontwikkeld als opvolger van de Ghibli in de tijd dat Citroën eigenaar was van Maserati. De carrosserie werd getekend door de beroemde Marcello Ghandini die toen bij Bertone werkte. De introductie vond plaats op de autoshow van Turijn in 1972. De eerste klantenauto's werden in 1974 geleverd. Tijdens de productieperiode van de Khamsin, die in 1982 na 435 exemplaren eindigde, is de auto nauwelijks nog verder ontwikkeld. De laatste exemplaren verschillen slechts in enkele details van de vroegste.

De carrosserie bestaat uit een buizenframe met het plaatwerk daarop bevestigd. Een opvallend en fraai detail is het transparante achterpaneel waarin de achterlichten lijken te zweven en dat bij achteruit rijden minstens zo effectief is als de huidige parkeersensoren.
De motor is de 4,9 liter variant van de roemruchte lichtmetalen Maserati V8 met dubbele bovenliggende nokkenassen en dry sump smering, zoals gebruikt in de Bora 4900 en de Ghibli SS. In de Khamsin levert deze 320 pk dankzij 4 dubbele Webers en een voor die tijd behoorlijk revolutionaire elektronische ontsteking. Hiermee is een topsnelheid van 270 km/u en een acceleratie van 0 - 100 in 6,5 seconden mogelijk.
De motor is gekoppeld aan een ZF 5-bak die via een Salisbury sperdifferentieel het vermogen op de achterwielen overdraagt. Het differentieel en de achterwielophanging zijn aan een subframe gemonteerd dat weer via silentblocks aan de carrosserie is bevestigd. De achterwielophanging is volledig onafhankelijk met dubbele triangels en twee veer/demper-units per wiel. Dit in tegenstelling tot de Ghibli die nog een klassieke starre achteras had.
De Citroën-invloeden uiten zich vooral in het gebruik van een complex hoge druk hydraulisch systeem dat remmen, koppeling, stuurbekrachtiging, maar ook de hoogteverstelling van de bestuurdersstoel en de klapkoplampen bedient. Dit systeem lijkt sterk op dat in de Citroën DS en SM, echter de Khamsin heeft conventionele stalen veren en geen hydropneumatische vering.
Rijden in een Khamsin vraagt enige gewenning, vooral de zeer lichte hypergevoelige besturing en de zeer krachtige remmen zullen aanvankelijk wat lastig te doseren zijn. Na enige tijd echter, is de combinatie daarvan met de krachtige en zeer koppelrijke V8 en het comfortabele weggedrag ronduit verslavend. Veel kenners zeggen dat een Khamsin veel beter rijdt dan een Ghibli en veel bruikbaarder is in het dagelijkse verkeer dan bijvoorbeeld een Ferrari Daytona.
Voor de Amerikaanse markt werd een variant gebouwd met door uitlaatgasrecirculatie geknepen motor en een kortere eindoverbrenging. De Amerikaanse variant werd ontsierd door een grote voorbumper en een afzichtelijke achterbumper met daaronder geplaatste lampen. Hierdoor was het oorspronkelijke ontwerp zo geruïneerd dat de Khamsin in Amerika nooit het succes werd dat was gehoopt. De Amerikaanse versies zijn tegenwoordig uiterlijk vrijwel allemaal weer teruggebracht naar Europese specificaties, maar houden hun korte eindoverbrenging. Er zijn ook enkele Khamsins met een 3-versnellings automaat geleverd. De Amerikaanse versies zijn nog te herkennen aan 'US' in het chassisnummer en zijn duidelijk minder gewild.
De Khamsin is onder een slecht gesternte op de markt gekomen. Kort na de introductie brak de oliecrisis uit, waardoor de verkoop van dit soort auto's volledig instortte en de Khamsin het succes van de Ghibli, waarvan bijna 1300 exemplaren werden verkocht, nooit heeft kunnen evenaren. Nu echter past de auto met zijn scherpe lijnen en de uitgesproken wigvorm uitstekend bij de revival van interesse voor auto's uit de jaren 70 maar dan met een rijbeleving die veel moderner is dan die van veel andere auto's uit die tijd. Door zijn lage productieaantal is de auto het voorbije decennium begerenswaardig en daardoor waardevast gebleken
Deel deze pagina

Deel deze pagina

Stuur deze pagina door naar een partner of vriend:
Of kopie

De Maserati Khamsin

Uitgebreide onderhoudshistorie - Originele staat - Matching numbers


€ 199.000

Renald van Dijke

Uw Classic Park contactpersoon
0411 60 5000

Ervaar het zelf

Maak een afspraak en bekijk de Maserati Khamsin van dichtbij! Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen met u contact op voor een afspraak.

Verstuur