Ford Galaxie Fairlane 500


Kenmerken

Merk
Ford
Model
Galaxie Fairlane 500
Carrosserie
Cabriolet

Tellerstand
4981 mijlen
Referentieno.
0000848
Kleur
Wit
Kleur interieur
Blauw / wit
Bestuurderszijde
Links
Motorinhoud
5440 cc

Transmissie
Automaat
Vermogen
228 pk
Brandstof
Benzine


Specifiek

De Ford Galaxie Fairlane 500 Sunliner aangeboden door Classic Park was het topmodel van het Galaxie gamma van 1959. De auto beschikt over een 332 ci (5.4L) V8 FE-series blok met 225 PK gekoppeld aan een tweetraps Fordomatic automatische versnellingsbak. Ondanks dat de auto 5,3 meter lang was en 1750 kilogram woog betekende dit vermogen toch een 0-100 tijd van 11,5 seconde en een topsnelheid van 176 km/h. Dit was voor een auto uit deze tijd toch zeer behoorlijk. Deze cijfers waren bijna gelijkwaardig aan die van Bentley’s, Rolls-Royce’s en de betere luxewagens uit deze tijd.

De Galaxie is in mooie staat en de kleurcombinatie is schitterend. Uitgevoerd in Colonial White met een Surf Blue dak en interieur straalt de auto met zijn grote chromen accenten Amerikaanse luxe uit. De auto is ook mechanisch in goede staat en is klaar voor nog heel veel coole kilometers.


Algemeen

De Ford Galaxie was het topmodel van het ‘full-size’ Ford modellengamma. Full-size is de equivalent van de executive of E-segment auto, namelijk grote luxe sedans of coupés. De naam Galaxie was een poging van Ford om marketingtechnisch een graantje mee te pikken van de lopende ‘Space Race’ tussen de VS en de Sovjet Unie. De Galaxie werd geintroduceerd in het najaar van 1958 onder de naam Fairlane 500. Gedurende 1959 werd Galaxie het nieuwe topmodel boven de Fairlane 500. De Galaxie werd net als de Fairlane 500 uitgerust als sedan en hardtop coupé De Sunliner en Skyliner cabriolets werden apart geplaatst van de Fairlane 500 reeks. Het grootste verschil tussen de Galaxie en de Fairlane 500 was de toevoeging van de Ford Thunderbird style C-pilaar. Deze werd toepast op alle modellen behalve de Sunliner, omdat dit een softtop cabriolet was.

Het absolute topmodel van de Galaxie reeks was de Skyliner. Dit was de eerste cabriolet met een wegklapbare hardtop. Het probleem was echter dat dit een zeer kostbaar en gecompliceerd systeem was. De gehele hardtop klapte namelijk omhoog en weg in het achterste gedeelte van de auto. Behalve erg zwaar en gecompliceerd nam dit systeem ook enorm veel bagageruimte in. Het zou vele jaren duren voordat er weer een dergelijk systeem kwam, maar dit werd dan vooral toegepast op tweezitters, omdat de dakconstructie dan minder groot hoefde te zijn. Uiteindelijk werd het opvouwen van het dak de oplossing waardoor er nu weer meerdere vierzits hardtop cabriolets zijn.

De Ford Galaxie zou uiteindelijk nog 3 evoluties krijgen voordat het model in 1978 vervangen werd de LTD, die al meerdere jaren daarvoor zijn intrede had gemaakt. Tussen 1960 en 1978 zijn er ongeveer 7,85 miljoen full-size Ford’s gemaakt. Hierdoor was de auto de best verkopende Ford, op de model T na. De Galaxie naam zou later nog eens terugkomen in de vorm van de Ford Galaxy MPV, een 5- of 7-zits busje voor de Europese markt.
Deel deze pagina

Deel deze pagina

Stuur deze pagina door naar een partner of vriend:
Of kopie

De Ford Galaxie Fairlane 500

1959 Sunliner - Geweldige kleurcombinatie - 332ci V8 - Mooie staat


Verkocht

Renald van Dijke

Uw Classic Park contactpersoon
0411 60 5000

Ervaar het zelf

Maak een afspraak en bekijk de Ford Galaxie Fairlane 500 van dichtbij! Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen met u contact op voor een afspraak.

Verstuur