Mercedes-Benz 300 C Adenauer


Kenmerken

Merk
Mercedes-Benz
Model
300 C Adenauer
Carrosserie
Sedan

Tellerstand
26276 kilometers
Referentieno.
0000984
Kleur
190 Grijs
Kleur interieur
Grijs
Bestuurderszijde
Links
Motorinhoud
2996 cc

Transmissie
Automaat (3 versnellingen)
Vermogen
125 pk
Brandstof
Benzine


Specifiek

Deze Mercedes-Benz 300 aangeboden door Classic Park is een 300 c van 16 april 1956. De auto is destijds nieuw geleverd aan de toenmalige Belgische importeur van Mercedes-Benz IMA. In België is de auto als ambassade voertuig ingezet en in de jaren ’70 is de auto naar Nederland gehaald. Destijds is de auto ook met enige regelmaat ingezet als trouwauto. Vanaf 1998 is de auto in het bezit van de huidige eigenaar die de auto in fantastische toestand heeft gehouden. De auto is matching numbers en matching colours en kosten noch moeite zijn gespaard om de auto in top staat te houden. Het spuitwerk is in geweldige staat en ook technisch is er niet op bespaard.

De motor, de remmen, de ophanging, de stuurinrichting en de elektra zijn geheel gereviseerd, het interieur is teruggebracht naar nieuwstaat volgens de originele specificatie (alles van tapijten tot hemel en al het houtwerk) en het exterieur is geweldig verzorgd. Het chroomwerk is nog origineel. Dit is in zulke goede staat, omdat het destijds op roodkoper is aangebracht, waardoor het veel minder snel corrodeert of beschadigt. Dit roodkoper is echter wel een reden waarom er aan het einde van de jaren ’60 en begin van de jaren ’70 veel Adenauers gesloopt zijn. Het materiaal is erg kostbaar. Deze auto is dat allemaal bespaard gebleven en is daarom een zeer zeldzaam exemplaar in topconditie. Indertijd was dit een auto met een nieuwprijs van meer dan €250.000 euro en de meeste luxe auto op de markt. Vandaag de dag is dit een auto die nog steeds goed mee kan komen met het verkeer en een zeer waardevaste investering zal blijken, terwijl men zich de koning te rijk voelt..


Algemeen

De Mercedes-Benz 300 serie is het eerste naoorlogse ontwerp van Mercedes. Na de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog begon de Duitse auto industrie aan het begin van de jaren ’50 weer op te krabbelen. In de eerste jaren na de oorlog bestond het Duitse wagenpark voornamelijk uit DKW’s en gemodificeerde Jeeps met een enkele nieuwe Volkswagen. De andere auto’s die voor de oorlog rondreden waren vaak al over het algemeen al ingevorderd door de Wehrmacht tijdens de oorlog.

Aan het begin van de jaren ’50 kwam Opel met de vernieuwde Kapitän, BMW met de 501 (Barockengel) en Mercedes presenteerde de 300-serie en de W105 220a. De 300-serie was de snelste en meest luxueuze Duitse productieauto ooit toen de auto werd uitgebracht en dit zorgde er ook voor dat het de auto van keuze was voor Duitse staatshoofden. Bondskanselier Konrad Adenauer en Bondspresident Theodor Heuss reden al snel alleen maar met de 300. Adenauer was zelfs zo verknocht aan de 300-serie dat hij er tijdens zijn ambtsperiode maar liefst 6 ter beschikking had. Hij stond erop dat hij altijd in een 300-serie gereden werd en nam zijn auto altijd mee, ook op buitenlandse staatsbezoeken. Ook na zijn terugtreden als Bondskanselier in 1963 bleef hij de 300-serie trouw. Tot aan zijn overlijden heeft hij alleen maar 300-series gereden. Daarom kreeg de auto ook de bijnaam ‘de Adenauer’. Adenauer’s persoonlijke auto staat daarom nog steeds tentoongesteld in het Mercedes-Benz museum.

De 300-serie was zeer vernieuwd voor Mercedes. De gloednieuwe 2996cc zes-cilinder-in-lijn motor produceerde in de eerste versie 115 PK en in latere versies 125PK. Deze motor was ook de basis voor de motor van de 300SL Gullwing en de 300 SL raceauto’s. Het onderstel was zeer verfijnd met onafhankelijke luchtvering op de achteras waardoor ook zwaardere ladingen altijd strak gelijk bleven en het was de eerste auto met een centraal smeersysteem, wat smeernippels (destijds zeer gebruikelijk) overbodig maakte. De 300 c had niet alleen de sterkere motor, maar ook de nieuwe pendelas met een enkel, laag liggend draaipunt en een compensatie veer. Aangevuld met bredere banden zorgde dit voor een sterk verbeterde wegligging. De 300 c was ook de eerste Mercedes-Benz ooit die verkrijgbaar was met een automatische versnellingsbak. Deze drietrapsversnellingsbak was onder licentie van het Amerikaanse Borg Warner verkregen en voegde een nieuw niveau van luxe toe. De 300 c had daarnaast ook een grotere achterruit en de driehoeksruitjes in de voorportieren, verchroomde steenslagbeschermers voor de achterschermen en bumperrozetten op de voor- en achterbumper afkomstig van de 300 b.
Deel deze pagina

Deel deze pagina

Stuur deze pagina door naar een partner of vriend:
Of kopie

De Mercedes-Benz 300 C Adenauer

Matching numbers en colours - Cosmetisch en technisch in top staat - Automatische versnellingsbak


€ 84.900

Renald van Dijke

Uw Classic Park contactpersoon
0411 60 5000

Ervaar het zelf

Maak een afspraak en bekijk de Mercedes-Benz 300 C Adenauer van dichtbij! Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen met u contact op voor een afspraak.

Verstuur