Isotta Fraschini Tipo 8A Castagna Roadster


Merk
Isotta Fraschini
Model
Tipo 8A Castagna Roadster
1e Toelating
1929
Tellerstand
60308 mijlen
Brandstof
Benzine
Transmissie
Handgeschakeld (3 versnellingen)
Bestuurderszijde
Rechts
Kleur
Blauw
Kleur interieur
Blauw
Vermogen
130 pk
Motorinhoud
7323 cc
Carrosserie
Cabriolet
Conditie
Pristine
Referentieno.
0000795

Isotta Fraschini automobielen zijn zeldzaam. Deze prachtig gelijnde Isotta Fraschini kan in de categorie zeldzaam wel “uiterst zeldzaam” worden genoemd. Er zijn maar twee auto’s in deze uitvoering gemaakt en deze zijn beide met de hand gemaakt door carrosseriemaker Castagna uit Milaan. Toen de auto gereed was werd hij tentoongesteld op een tentoonstelling in hotel Commodore in New York in 1929. Vanwege de tentoonstelling in dit hotel krijgt de auto de naam Isotta Fraschini Tipo 8A Castagna “Commodore” Roadster. De toenmalige aanschafprijs moet astronomisch geweest zijn, de auto was duurder dan een Rolls-Royce of een Model J Duesenberg.

De auto is in handen geweest van beroemde collectioneurs zoals de heren Harrah in Reno, Nevada en Seydoux in Frankrijk.

De heer Michel Seydoux was filmproducer en oudoom van SPECTRE Bond Girl Léa Seydoux. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat deze Isotta Fraschini in 1979 te zien is in de James Bond film Moonraker. Zoals op de gepersonaliseerde kentekenplaat 1 DRAX in de film is te zien is de auto eigendom van de boef Hugo Drax, de auto staat voor zijn kasteel geparkeerd. Deze prachtige auto ziet men als James Bond (Roger Moore) en Corinne Dufour (Corinne Clery) in een helikopter landen op het terrein van het kasteel. De auto staat dan geparkeerd naast een Hispano-Suiza en een Rolls-Royce. Na de filmopnames was de auto nog enkele keren vaker voor het grote publiek zichtbaar. Zo nam de auto in 1994 deel aan het Concours d´Elegance of the “Cittá di Lonato en in 1999 aan het Concours d’élegance bij Paleis het Loo waar de auto eindigde als “first in class”.

Deze auto is in 2008 volledig gerestaureerd waarna de auto deelnam aan het Concorso d’Eleganza “Villa d’Este” in 2008, de auto werd daar beloond met een tweede plaats. De restauratie is met foto’s gedocumenteerd.

Na zijn eerste registratie in de USA heeft de auto een registratie gehad in Zwitserland gevolgd door een registratie in Italië. De auto heeft nu een Nederlands kenteken.


Cesare Isotta en Oreste Fraschini richtten op 27 januari 1900 in Milaan Società Milanese Automobili Isotta, Fraschini & C. op als importeur, reparateur en dealer van personenauto's. Zij begonnen de eigen productie door eerst Renaults te assembleren. Maar al snel startten Isotta en Fraschini met het maken van eigen modellen en waren daarmee actief in de autosport. Dat leverde een goede reputatie en een extra omzet op als producent van raceauto's.

Het bedrijf was vlot met de adoptie van nieuwe technieken. Zo bood de fabriek als een van de eerste fabrieken auto’s aan met remmen op alle wielen, een bovenliggende nokkenas en acht cilinder motoren. Het bedrijf was in de jaren twintig succesvol met de verkoop van luxe auto's in de Verenigde Staten. De sterke naamsbekendheid van Isotta-Fraschini werd versterkt door het optreden van een Tipo 8A Castagna Transformable (uit 1929) in de film Sunset Boulevard uit de jaren vijftig.

In 1955 fuseerde het bedrijf met motorenfabriek Breda Motori. Daarna begon het bedrijf met de productie van trolleybussen. In de jaren tachtig werd de naam van het bedrijf gewijzigd in Isotta Fraschini Motori SpA.

De Tipo 8 limousine is een zeer luxe auto die voornamelijk met een privé-chauffeur werd gereden. De auto werd gebouwd voor de Amerikaanse markt waar het de eerste keuze werd van bekende Amerikanen als filmster Rudolph Valentino, krantenmagnaat baron William Randolph Hearst en wereldkampioen zwaargewicht boksen kampioen Jack Dempsey. In 1924 werd de herziene Tipo 8A geïntroduceerd, die een 7,3-liter motor met rond 115bhp kreeg, het werd daarmee de meest krachtige straight-eight motor in de markt. Daarnaast werd de auto voorzien van Isottas hoog aangeschreven drie-speed synchromesh transmissie. De standaard Tipo 8A had een lange wielbasis van 145 "(bijna 3,7 meter). Drie versnellingen vooruit waren meer dan genoeg, de Tipo 8 is in staat in zijn derde versnelling soepel te acceleren van stapvoets naar zijn topsnelheid van circa 140 km/uur.




Deel deze pagina

Deel deze pagina

Stuur deze pagina door naar een partner of vriend:
Of kopie
Op aanvraag

Renald van Dijke

Uw Classic Park contactpersoon
0411 60 5000

Ervaar het zelf

Maak een afspraak en bekijk de Isotta Fraschini Tipo 8A Castagna Roadster van dichtbij! Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen met u contact op voor een afspraak.

Verstuur