Jaguar XJS


Kenmerken

Merk
Jaguar
Model
XJS
Carrosserie
Cabriolet

Tellerstand
77283 mijlen
Referentieno.
0001178
Kleur
Rood
Kleur interieur
Beige
Bestuurderszijde
Links

Transmissie
Automaat
Brandstof
Benzine


Algemeen

De Jaguar XJ-S (later XJS) was een luxueuze grand tourer en werd geproduceerd van 1975 tot 1996. De XJ-S verving de E-Type (of XK-E) en was gebaseerd op de XJ sedan. Hij werd ontwikkeld als de XK-F, al had hij een totaal ander karakter dan zijn voorganger. Hoewel de XJ-S niet het sportieve imago van de E-Type had, was het een competente, meer aerodynamische grand tourer. In 21 jaar werden 115.413 stuks geproduceerd. De XJS werd opgevolgd door de XK8.

Het vermogen van de eerste XJ-S kwam uit de Jaguar V12 benzinemotor met een handgeschakelde- of automatische transmissie. De handgeschakelde transmissie verdween al snel. V12 wagens waren in die tijd ongebruikelijk, andere producenten waren de Italiaanse luxe sportwagenproducenten Lamborghini en Ferrari. De specificaties van de XJ-S waren goed in vergelijking met beide Italiaanse auto's, de wagen versnelde tot 60 mph (97 km / h) in 7,6 seconden (automaat) en had een topsnelheid van 143 mph (230 km / h).

De timing van Jaguar was echter niet al te best: de wagen werd gelanceerd in het kielzog van een energiecrisis en de markt voor een 5.3 liter V12 grand tourer was erg beperkt. De styling was ook onderwerp van kritiek, met name de uitlopende raamsteunen aan de achterzijde. Duitse autoriteiten vreesden dat het achteruitzicht beperkt zou worden en weigerden goedkeuring voor het model (samen met de gelijksoortig versierde Lancia Monte Carlo). Duitse XJS kopers moesten zodoende enige tijd voor iedere individuele wagen toestemming vragen bij registratie. Die vrees bleek ongegrond, in werkelijkheid was het achteruitzicht zeer redelijk, alleen de bovenste randen aan de voorzijde van de raamsteunen waren zichtbaar bij het naar achteren kijken. Promotionele mogelijkheden voor de Jaguar XJS waren er bij de televisieseries "The New Avengers" and "Return of the Saint". Als reactie op de kritiek dat de XJ-S geen waardige opvolger was van de E-Type, ontwikkelde Pininfarina in 1978 een sportieve showwagen gebaseerd op het mechaniek van de XJ-S en noemde het de Jaguar XJSpider. De wagen werd nooit geproduceerd.

Vanaf juli 1981 werd de XJ-S voorzien van een nieuwe High-Efficiency motor met een veel gunstiger verbruik. Als bijkomstigheid werd het vermogen vergroot naar 220 kW (295pk) of 196kW (263 pk) in Noord-Amerika. Tegelijkertijd veranderde er het een en ander aan exterieur en interieur: nieuwe vijfspaaks lichtmetalen velgen, chromen inzetstukken in het bovenste gedeelte van de bumpers, en houten inzetstukken op het dashboard en deurdekplaten.

In 1983 werd een nieuwe 3,6 liter motor geïntroduceerd, de Jaguar AJ6 straigt-six (I6) motor, evenals een nieuwe cabriolet versie, de XJ-SC. De niet echt succesvolle tweezits XJ-SC targa werd in 1988 vervangen door een echte cabrio tweezitter, die een grote hit bleek.
Deel deze pagina

Deel deze pagina

Stuur deze pagina door naar een partner of vriend:
Of kopie

De Jaguar XJS


Verkocht

Renald van Dijke

Uw Classic Park contactpersoon
0411 60 5000

Ervaar het zelf

Maak een afspraak en bekijk de Jaguar XJS van dichtbij! Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen met u contact op voor een afspraak.

Verstuur