Triumph Stag


Merk
Triumph
Model
Stag
1e Toelating
1999
Tellerstand
55483 mijlen
Brandstof
Benzine
Transmissie
Automaat
Bestuurderszijde
Links
Kleur
Groen
Kleur interieur
Zwart
Vermogen
146 pk
Motorinhoud
2997 cc
Carrosserie
Cabriolet
Referentieno.
0001213

De Triumph Stag (1970-1977) was van meet af aan bedoeld als directe concurrent voor de luxe Mercedes-Benz SL-klasse. Voor het ontwerp werd de Italiaan Giovanni Michelotti ingeschakeld, die ook werkte voor Ferrari, Lancia, Maserati (én DAF!). Alle Stags waren vierzits cabriolet coupés die, om tegemoet te komen aan de verscherpte Amerikaanse veiligheidseisen, voorzien waren van een roll-bar bij de B-pilaar die door middel van een T-constructie verbonden was aan de omlijsting van de voorruit. Het ontwerp werd enthousiast ontvangen maar al gauw ontstonden er technische problemen met de koeling. Hierdoor vond Time Magazine dat de Stag een plaatsje verdiende op de lijst met 50 Worst Cars Ever Made. Veel eigenaren besloten de motor compleet te vervangen.

Tussen 1970 en 1977 werden bijna 26.000 Stags gebouwd, waarvan er ruim 6.700 voor de export bedoeld waren. Triumph baseerde de Stag op een verkorte versie van de Triumph 2000 en voorzag de sportieve wagen van een groot aantal onderdelen van de 2000. De V8 motor had een inhoud van 2997 cc en de meeste Stags waren uitgerust met een Borg-Warner 3-speed automatische versnellingsbak. Veel opties waren niet beschikbaar behalve een aantal wiel-variaties, airco, een bagagerek en tapijt. Elektrisch bedienbare ramen, stuurbekrachtiging en rembekrachtiging waren standaard. In het begin was de (loodzware) hardtop optioneel, later werd hij er standaard bij geleverd.

Hoewel de Triumph Stag een onfortuinlijke start kende, rijden er nu nog zo'n 9.000 stuks rond. Met 5.000 leden is de Stag Owners Club wereldwijd de grootste club voor één enkel model. Mede hierdoor zijn de technische problemen over de jaren opgelost en zijn reserve-onderdelen eenvoudig verkrijgbaar bij gespecialiseerde leveranciers. De Stag dankt zijn populariteit aan zijn relatieve zeldzaamheid, pittige prestaties (145 pk bij 5500 tpm en een topsnelheid van 188 km / h) en natuurlijk de fraaie Michelotti-styling. In de James Bond film Diamonds are Forever (1971) speelde de Stag een bijrolletje wanneer Sean Connery in Amsterdam de Triumph "leent".

De motor van deze Stag is gereviseerd, aantoonbaar middels facturen. Bij de auto is een hardtop aanwezig.



Deel deze pagina

Deel deze pagina

Stuur deze pagina door naar een partner of vriend:
Of kopie
Verkocht

Renald van Dijke

Uw Classic Park contactpersoon
0411 60 5000

Ervaar het zelf

Maak een afspraak en bekijk de Triumph Stag van dichtbij! Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen met u contact op voor een afspraak.

Verstuur