Rolls-Royce Phantom II Sports Saloon by James Young


Merk
Rolls-Royce
Model
Phantom II Sports Saloon by James Young
Tellerstand
76102 mijlen
Brandstof
Benzine
Transmissie
Handgeschakeld (4 versnellingen)
Bestuurderszijde
Rechts
Kleur
Donkergroen / zwart
Kleur interieur
Zwart
Vermogen
120 pk
Motorinhoud
7668 cc
Carrosserie
Sedan
Conditie
Exceptional
Referentieno.
0000539

Deze Rolls-Royce Phantom II Sports Saloon by James Young is op 1 maart 1934 verkocht aan zijn eerste eigenaar: de heer A.C. Wall Esq. uit Birmingham, een (destijds) bekend industrieel. De automobiel is een zeer fraai voorbeeld van de op maat gemaakte carrosserieën van de firma James Young, één van de beste in die jaren. Het bijzondere en elegante design van deze Phantom II was een vermelding waard in twee naslagwerken: “Rolls-Royce, The Derby Phantoms” en “The Rolls-Royce Phantom II & III”.

Op de Rolls-Royce productiekaart (kopie aanwezig) staat vermeld dat de auto bedoeld was voor “town work and touring”. Er was plaats voor zeven personen door de aanwezigheid van vernuftige uitvouwbare stoelen, mooi verborgen in de rugleuning van de voorbank. Het paneel dat de passagiers scheidde van de chauffeur kan naar beneden gedraaid worden. Volgens Rolls-Royce ontstond er dan een “owner driver sports saloon”. De eigenaar van dit moois liet zich nl. niet altijd chauffeuren. Op verzoek van de koper werden ook louvres in de motorkap aangebracht. Om risico’s tijdens ritten op het minder beschaafde Europese vasteland uit te sluiten, werd een gloeilamphouder met reservelampen voor de opvallende Marchal koplampen gemonteerd in de beenruimte van de voorste passagiersstoel. Andere bijzondere opties die besteld werden door de eigenaar waren een te openen voorruit, zonnekleppen, de extra stoelen achter, tafeltjes en een jaloezie voor de achterruit. De Phantom II is langere tijd geleden gebracht in de favoriete kleurencombinatie van het Engelse koningshuis: Dark Balmoral Green over Black. De auto heeft voorin mooie zwart lederen zittingen, de achterbank is voorzien van een West of England beige stoffen bekleding. De automobiel verkeert technisch in goede staat. Een Rolls-Royce die echte Engelse klasse uitstraalt!


De Rolls-Royce Phantom II wordt beschouwd als het vooroorlogse meesterwerk van Rolls-Royce. De Phantom II werd in 1929 geïntroduceerd op de Olympia Auto Show in London en was het laatste eigen ontwerp van Sir Henry Royce zelf. De Phantom II hoort thuis in de voorname lijn van zescilinder auto’s, onder aanvoering van de 40/50 hp Silver Ghost.

De Phantom II beantwoordde aan alle eisen en was technisch up-to-date qua ontwerp, terwijl de mechanische uitmuntendheid van zijn voorganger behouden bleef. Opvallende kenmerken van de nieuwe auto waren de unit-bouw van motor en versnellingsbak, het voortreffelijke rij- en weggedrag en de betere remmen. De Phantom II werd aangedreven door een 7.668 cc zescilinder pushrod motor met bovenliggende kleppen, die zo goed als geruisloos liep. Deze motor produceerde meer dan voldoende power om het meest flamboyante, door carrosseriebouwers in Groot-Brittannië, Europa en Amerika op maat gemaakte koetswerk voort te stuwen.
Het chassis van de Phantom II was volledig nieuw. De vooras werd op de semi-elliptische bladveren van eerdere 40/50 pk modellen gemonteerd. Ook de achteras werd op deze wijze gemonteerd. Dit, samen met de gewijzigde aandrijving, zorgde ervoor dat het frame lager was dan voorheen, waardoor de wegligging verbeterde. Van 1929 tot 1936 werden in totaal 1.281 chassis van alle varianten van de Phantom II chassis gebouwd.
De Phantom II was zeer gewild bij industriëlen, Europese adel en koningshuizen, de klantenlijst leest als een internationale Who's Who.Deel deze pagina

Deel deze pagina

Stuur deze pagina door naar een partner of vriend:
Of kopie
Verkocht

Renald van Dijke

Uw Classic Park contactpersoon
0411 60 5000

Ervaar het zelf

Maak een afspraak en bekijk de Rolls-Royce Phantom II Sports Saloon by James Young van dichtbij! Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen met u contact op voor een afspraak.

Verstuur