Rolls-Royce Phantom II Sports Saloon by James Young


Merk
Rolls-Royce
Model
Phantom II Sports Saloon by James Young
1e Toelating
1934
Tellerstand
76107 mijlen
Brandstof
Benzine
Transmissie
Handgeschakeld (4 versnellingen)
Bestuurderszijde
Rechts
Kleur
Donkergroen / zwart
Kleur interieur
Zwart en beige
Vermogen
120 pk
Motorinhoud
7668 cc
Carrosserie
Sedan
Referentieno.
0001323

De Rolls-Royce Phantom II werd in 1929 geïntroduceerd op de Olympia Auto Show in London. In die tijd bestond een Rolls-Royce uit een chassis, schutbord, motor, grille en toebehoren. Dit geheel werd getransporteerd naar een koetsbouwer die er in overleg met de klant een maatwerk auto van maakte. Het chassis en de motor van de Phantom II behoorden tot de laatste meesterwerken van Sir Henry Royce zelf. De Phantom II hoort thuis in de modellenlijn van de grote Rolls-Royce modellen, die in 1906 werd ingezet door de 40/50 hp Silver Ghost.

De Rolls-Royce Phantom II wordt beschouwd als Rolls-Royces vooroorlogse meesterwerk. De auto beantwoordde aan alle eisen en was technisch up-to-date qua ontwerp, waarbij de mechanische uitmuntendheid van de Silver Ghost en de Phantom I behouden bleef.
Opvallende kenmerken van de nieuwe auto waren de unit-bouw van motor en versnellingsbak, het voortreffelijke rij- en weggedrag en de betere remmen. De Phantom II werd aangedreven door een 7.668 cc zescilinder pushrod lijnmotor met bovenliggende kleppen, die zo goed als geruisloos liep. Deze motor produceerde meer dan voldoende power om het meest flamboyante, door carrosseriebouwers in Groot-Brittannië, Europa en Amerika op maat gemaakte koetswerk voort te stuwen. Het chassis van de Phantom II was volledig nieuw. De cantilever veren waren vervangen door semi-elliptische bladveren. In combinatie met de gewijzigde aandrijving kon het chassis lager worden geconstrueerd dan voorheen, waardoor de wegligging verbeterde. Ook waren verbeteringen doorgevoerd aan de servo rembekrachtiging en het centrale smeersysteem.
Van 1929 tot 1936 werden in totaal 1402 exemplaren gebouwd van het standaard Phantom II chassis en 278 van het kortere Phantom II Continental chassis. Meer dan 90% van deze auto’s was rechtsgestuurd. De Phantom II was zeer gewild bij industriëlen, Europese adel en koningshuizen, de klantenlijst leest als een internationale Who's Who.

Deze Rolls-Royce Phantom II Sports Saloon by James Young is op 1 maart 1934 verkocht aan zijn eerste eigenaar: de heer A.C. Wall Esq. uit Birmingham, naar verluidt een (destijds) bekend industrieel. De automobiel is een zeer fraai voorbeeld van de op maat gemaakte carrosserieën van de firma James Young, één van de beste koetsbouwers in die jaren. Het bijzondere en elegante design van deze Phantom II was een vermelding waard in twee naslagwerken: 'Rolls-Royce, The Derby Phantoms' en 'The Rolls-Royce Phantom II & III'.
Op de Rolls-Royce productiekaart (kopie aanwezig) staat vermeld dat de auto bedoeld was voor 'town work and touring'. Er was plaats voor zeven personen door de aanwezigheid van vernuftige uitvouwbare stoelen, mooi verborgen in de rugleuning van de voorbank. Het paneel dat de passagiers scheidde van de chauffeur kan naar beneden gedraaid worden. Volgens Rolls-Royce ontstaat er dan een 'owner driver sports saloon', speciaal bedoeld voor de eigenaar die zich niet altijd laat chauffeuren maar ook graag zelf achter het stuur plaatsneemt. Op verzoek van de koper werden ook louvres in de motorkap aangebracht. Tevens werd in de auto een gloeilamphouder met reservelampen voor de opvallende Marchal koplampen gemonteerd in de beenruimte van de voorste passagiersstoel. Andere bijzondere opties die besteld werden door de eigenaar waren een te openen voorruit, zonnekleppen, de extra stoelen achterin, picknicktafels en een jaloezie voor de achterruit.

Deze Phantom II James Young is jaar-in jaar-uit met regelmaat gereden en technisch in goede staat gehouden. Daardoor start en rijdt hij uitstekend en is hij zonder extra werkzaamheden klaar voor elk gewenst gebruik. De auto is langere tijd geleden overgespoten in de destijds favoriete kleurencombinatie van het Engelse koningshuis: Dark Balmoral Green over Black. Verder is hij in hoge mate origineel en heeft ‘matching numbers’. Het interieur, dat bestaat uit zwart leder voorin en het voorname West-of-England cloth (een chique soort stof) achterin, is origineel en in zeer goede staat. Een grote hoeveelheid documentatie, als ook technische boeken, maken deze auto helemaal compleet. Dit is een Rolls-Royce die nog echte Engelse klasse uitstraalt en veel rijplezier verschaft!Deel deze pagina

Deel deze pagina

Stuur deze pagina door naar een partner of vriend:
Of kopie
€ 99.500

Renald van Dijke

Uw Classic Park contactpersoon
0411 60 5000

Ervaar het zelf

Maak een afspraak en bekijk de Rolls-Royce Phantom II Sports Saloon by James Young van dichtbij! Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen met u contact op voor een afspraak.

Verstuur